Κοκορέτσι Παραδοσιακό και αγαπημένο

 Το κοκορέτσι συνοδεύει πάντα το αρνί του Πάσχα και είναι ο πρώτος μεζές της παρέας μέχρι να ψηθεί το αρνί. Αγαπημένο και γνωστό απ' την αρχαιότητα. Πλεκτή, έτσι ονόμαζαν το κοκορέτσι οι αρχαίοι μας πρόγονοι, όπως αναφέρει ο Όμηρος στα έργα του.


Μετά από πολλά ψησίματα και μέσα από τις γευστικές μας αναζητήσεις και αρκετό ψάξιμο, καταλήξαμε σε έξι βασικές λεπτομέρειες για να απολαύσετε το καλύτερο, ελληνικό κλασικό κοκορέτσι.


Πρώτη βασική λεπτομέρεια: συκωταριές από αρνί γάλακτος, όπως και τα έντερα. Τεμαχίστε σε μέτρια κομμάτια τη συκωταριά. Σε ένα σκεύος, βάλτε τα κομμάτια προσθέτοντας το αλάτι με το πιπέρι και ανακατεύψτε καλά να πάει παντού.


Δεύτερη λεπτομέρεια: το πλύσιμο των εντέρων. Μην γυρίζετε το μέσα-έξω, απλά περάστε 3-4 φορές νερό από μέσα. Αν γυρίσετε το μέσα έξω, τότε θα γλιστράνε, ενώ η εσωτερική πλευρά είναι πιο ευαίσθητη στις υψηλές θερμοκρασίες και καίγεται.



Τρίτη λεπτομέρεια: το τύλιγμα του κοκορετσιού. Τυλίξτε το λίγο πριν το ψήσιμο. Το σούβλισμα απ' την προηγούμενη ημέρα είναι λάθος, γιατί θα στραγγίσει όλο, το βράδυ, και έτσι θα πάρετε ένα στεγνό κοκορέτσι μετά το ψήσιμο. Όλα τα παραπάνω είναι για την προετοιμασία. Πάμε να δούμε το ψήσιμο.


Τέταρτη λεπτομέρεια: το ψήσιμο. Ψήστε σε δυνατή θερμοκρασία απ' την αρχή. Το κοκορέτσι έχει πολλά υγρά, γι' αυτό δεν φοβάται τη φωτιά! Απ' την αρχή, λοιπόν, κοντά στη κάρβουνα.


Πέμπτη λεπτομέρεια: πότε είναι έτοιμο για να βγεί. Εδώ, θα βοηθήσει το θερμόμετρο.Με εσωτερική θερμοκρασία κοντά στους 80°C είναι έτοιμο να βγει. Ψήστε σε αυτό το στάδιο πολύ κοντά στα κάρβουνα, για να πάρει χρώμα το κοκορέτσι.  


Έκτος παράγοντας: η αναμονή μετά το ψήσιμο. Μόλις το βγάλετε απ' τη φωτιά, τύλιξτε το με αλουμινόχαρτο για 6-7’, για να κρατήσει τα ζουμιά του, και να πέσει λίγο η θερμοκρασία του.


Είστε, τώρα, έτοιμοι να το απολεύσετε με την παρέα σας! Ζουμερό, νόστιμο και παραδοσιακό.



Καλά ψησίματα σε όλους!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις